thuisalarmering

Stichting ATA is de enige aanbieder van thuisalarmering in Amsterdam. Dit is de procedure. Na aanmelding beoordeelt een verpleegkundige of u in aanmerking komt voor vergoeding. Criteria zijn leeftijd, medische situatie en zorgverzekering. ATA heeft contracten met Menzis, Zorg en Zekerheid en Achmea. Verzekerden van Menzis en Zorg en Zekerheid hebben een huisartsenverklaring nodig.
Aansluitkosten zijn € 75,00 tenzij uw zorgverzekeraar betaalt. Maandelijkse kosten variëren tussen tien en dertig euro inclusief huur apparatuur, gebruik meldkamer en alarmopvolging. U kiest zelf (vooraf) of u na een noodoproep een mantelzorger inschakelt of ATA. ATA rekent hier niks extra’s voor.
Krijgt u geen vergoeding, bent u boven de 75 en heeft u ‘algemene ouderdomsklachten’? Misschien komt u in aanmerking voor een sociale indicatie. Vraag ernaar bij ATA of de gemeente.
Bent u jonger dan 75, heeft u huishoudelijke hulp of een vervoerspas van de gemeente Amsterdam? Dan betaalt de gemeente mee.
Zonder medische of sociale indicatie en zonder verzekering bij Achmea, Zorg en Zekerheid of Menzis, moet u uitgaan van het particuliere tarief. Op de website van ATA staat een rekentool.

Kiest u voor mobiele alarmering? Via een alarmknop om uw hals zien familie of buren op hun smartphone waar u bent. Mantelzorgers, maximaal drie, ontvangen in noodgevallen een signaal. Wie het eerst reageert, legt contact. Dat is zichtbaar voor de andere twee. Rechtstreeks alarmeren via de centrale meldkamer kan ook.

Woont u in Amstelveen? Ook dan kunt u aansluiten op thuisalarmering van ATA, echter zónder alarmopvolging door ATA zelf. Wilt u na een noodoproep toch hulp van een professional? Bel met thuiszorgorganisatie Zorgsamen (Uithoorn) voor afspraken. Kosten hiervan staan los van uw contract met ATA.